Привітання Блаженнішому Епіфанію, Митрополиту Київському і всієї України

Ваше Блаженство!

Від імені священства, вірян та від себе особисто щиро вітаю Вас із першою річницею інтронізації на першосвятительський престол митрополита Київського і всієї України! В ці часи великого випробування для Православної Церкви України і Вас особисто, ми стаємо надійною опорою Вашого служіння Богу, Церкві й народу Божому. Посівши Київський престол, Ви проявили себе як мудрий і справедливий пастир.

Ми молимося, щоб Господь допомагав Вам зростати в благодаті, зміцнював Ваші духовні й тілесні сили та дарував довгі роки життя з любов’ю в Господі будувати Православну Церкву України – духовну опору української нації й держави. Ми дякуємо Богу, що саме Вас обрав Господь очолювати древню кафедру київських митрополитів – людину глибокої віри, духовної сили, стійкості у відстоюванні автокефалії українського православ’я, всебічної освіченості, великого серця, наповненого братньою любов’ю до всіх нас.

Цього благословенного дня ми дякуємо Богу, Який сподобив нашу Церкву пройти тернистий шлях сповідництва й боротьби за автокефалію і, нарешті, зміцнену й освячену жертовною кров’ю, як Невісту Христову, приєднав до родини Вселенського православ’я. Віднині ми – рівні серед рівних! І в цьому велика й Ваша заслуга як того, хто стояв біля витоків об’єднання і визнання.

Сьогодні дзвони стародавнього Золотоверхого Михайлівського монастиря, що був зруйнований і знову постав у всій своїй величі, сповіщають всьому світу радісну звістку, що віднині престол Київський відновлено і багатовікове приниження подолано. Тож нехай із Божою допомогою, під Вашим мудрим управлінням, намножуються церкви й наповнюються парафіянами, які підносять хвалу Богу рідною українською мовою, будуються монастирі, а в них безперестанно моляться за Україну й увесь світ ченці й черниці.

Наші серця наповнює радість від того, що до лона материнської Церкви навертаються цілі громади православних українців, що перебували в полоні московської омани, що все більше й більше українців наповнюють храми Православної Церкви України, побачивши у Вашій особі, Ваше Блаженство, істинного й правдивого провідника на шляху спасіння. В грудні минулого року ми з Вами стали свідками, як у славному місті Сміла на Черкащині, на освячення престолу новозбудованого храму Різдва Іоанна Хрестителя, зійшлися сотні вірян, щоб спільно з Вами, ваше Блаженство, помолитися до Бога за місто, мир на українській землі і розбудову нашої Церкви. Ми бачили, з якою радістю й піднесенням вітали Вас жителі Сміли й ближніх та дальніх міст і сіл. А це означає, що народ прийняв Вас у своє серце.

Наша Церква зараз переживає важкі часи, але ми впевнені, що її корабель, кермо якого перебуває у міцних і надійних руках Вашого Блаженства, здолає бурхливі хвилі життєвого моря. А для цього нам треба ще більше, ніж будь-коли, гуртувати наші ряди у братній любові, вірності й відданості спільній справі, звершувати яку нам благословив Господь Ісус Христос.

Через певні обставити я не можу сьогодні бути поряд із Вами на Вашому святі, але духом я з Вами і душа моя радіє, відчуваючи торжество історичної події. Звідси, із православного Харкова, посилаю Вам найщиріші побажання, щоб Господь Бог дарував Вам, Ваше Блаженство, нашій Церкві і її вірним, мудрість, силу духу і стійкість у ці важкі для нас усіх дні.

Молюся, щоб Господь оберігав Вас своєю любов’ю й милосердям під Покровом Пресвятої Богородиці і за молитвами всіх святих землі української, щоб дні Ваші були наповнені світлом і радістю в Господі! Многії і благії Вам літа!

З братньою любов’ю у Христі архієпископ Афанасій (Шкурупій)

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here