Пасхальне послання Архієпископа Афанасія

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННОГО АФАНАСІЯ
АРХІЄПИСКОПА ХАРКІВСЬКОГО І ПОЛТАВСЬКОГО
священству, чернецтву і всім вірни
Харківсько-Полтавської єпархії
Православної Церкви України

Христос воскрес!

Дорогі брати і сестри! Рідні мої!

Сердечно вітаю вас із світлим воскресінням Христовим – цим найрадіснішим святом для всіх православних християн. І знову наші серця наповнюються неймовірною радістю і пасхальним торжеством. Ми знову переживаємо велику таїну Викуплення, яка звільнила людей, що йдуть за Христом, від влади гріха і смерті. За словами святого апостола Павла: «Він тілом Своїм Сам підніс гріхи наші на дерево, щоб ми вмерли для гріхів та для праведності жили, Його ранами ви зцілилися» (1 Пет., 2:24).

Святий апостол любові євангеліст Іоанн Богослов свідчить, що так полюбив Бог світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб кожен, хто увірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне (Ін., 3:16). І це вічне життя ми отримуємо Воскресінням Христовим – у цьому наша надія, впевненість і радість.

Христос – джерело вічного життя, Він сам захотів подарувати нам радість пасхальної зустрічі з Ним – радість, яку в нас ніхто не відбере (Ін., 16:22), а не відбере тому, що вона в глибині наших сердець. На цій радості ґрунтується наша віра. Ця радість сяяла на обличчях мучеників за віру Христову, вона зміцнювала віру єпископів, священиків і вірних Української Автокефальної Православної Церкви в час комуністичних репресій, героїчної боротьби Української Повстанської Армії, які йшли на страждання і смерть заради волі українського народу і його православної Церкви.

Дорогі мої! Цією радістю Господь зміцнює і нас із вами. На нашій землі триває велика битва: відвічний наш ворог – рашизм, знову прийшов до нас, щоб поневолити, позбавити нас радості життя у воскреслій Україні з воскреслим Господом Ісусом Христом у серці. Але якщо радість Христового воскресіння наповнюватиме наші душі, то жертовна любов до рідної землі вестиме нас на подвиги у святій битві з ворогами.

Та не менш важлива битва і з ворогом внутрішнім – рашистською ідеологією у свідомості тих українців, які ще тримаються за «руський мір», особливо серед вірників УПЦ МП. Майже третина зруйнованих московитами міст і сіл, тисячі вбитих, закатованих і зґвалтованих наших співгромадян до сьогодні не привели їх до усвідомлення того, що один у нас ворог – рашизм.

Тож тримаймо наш стрій непорушним, примножуючи свою духовну працю й підтримку Збройним Силам, воїни яких мужньо захищають Батьківщину від ворога. Але, щоб перемогти остаточно, ми повинні перебувати в єдності й однодушності поміж собою. Адже апостол Павло нам заповів: «Зодягніться, як вибрані Божі, святі та улюблені, у щире милосердя, милостивість, смирення, лагідність, довготерпіння, поступаючись один одному і прощаючи взаємно, коли хто має на кого скаргу: як Христос простив вас, так і ви робіть»! (Кол., 3:12-13).

Нам треба ще багато потрудитися у винограднику Христовому, аби об’єднання всіх православних українців у єдину Церкву завершилося великим урожаєм, бо тільки в єдності ми сильні й непереможні. Тоді кожен із нас почує слова Господа: «Добрий і вірний рабе, у малому ти був вірним, над великим тебе поставлю – увійди в радість господаря твого» (Мт., 25:21).

Дорогі мої! Ми живемо в час кардинальних перемін як у світоглядному, так і в духовному аспекті гартування національної свідомості. Битва з рашистами за свободу Батьківщини на фронтах розгортається на духовному фронті церковного життя – з очей православних українців спадає облуда «руського міра» і їхні серця звільняються від багатовікового московського ярма. Все більше релігійних громад покидають стан духовного ворога і вливаються в річище рідної Православної Церкви України. І цей історичний процес не здатна зупинити ніяка зловорожа сила!

Дорогі мої! Братніми обіймами передаю усім вам пасхальну радість! Лину серцем до наших мужніх захисників, капеланів і невтомних волонтерів, сльозами радості омиваю рани кожного пораненого в бою воїна, лагідно пригортаю до грудей кожне скривджене дитя, згорьовану матір і батька, які втратили сина чи доньку. Та не я це роблю, а воскреслий Спаситель! Нехай же Божа милість і безнастанна Його любов завжди перебуває з вами.

Дорогі отці, брати і сестри, із потрійною радістю вітаю вас із світлим святом Воскресіння Христового і з Апостолом кажу: «Браття, радійте, удосконалюйтеся, будьте однодумні, майте мир, і Бог любові та миру буде з вами»! (2 Кор., 13:11). Сердечно й щиро вітаю вас словами радісного пасхального ствердження: «Христос воскрес!»

Благодать воскреслого Господа нашого Ісуса Христа, любов Бога Отця і причастя Святого Духа нехай буде з усіма нами!

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Високопреосвященний АФАНАСІЙ,
Архієпископ Харківський і Полтавський
Православної Церкви України
Пасха Христова  року Божого 20
23

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here