Пасхальне послання високопреосвященного АФАНАСІЯ, архієпископа Харківського і Полтавського ПЦУ

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННОГО АФАНАСІЯ

АРХІЄПИСКОПА ХАРКІВСЬКОГО І ПОЛТАВСЬКОГО

священству, чернецтву і всім вірним

Харківсько-Полтавської єпархії Православної Церкви України

 «Воскресіння день – просвітімось люди! Пасха, Господня Пасха, від смерті бо до життя і від землі до неба Христос Бог перевів тих, хто пісню перемоги співає!» (Воскресна Утреня, Канон Пасхи).

Цими словами канону Пасхи свята Православна Церква звіщає нам велику радість – Спаситель воскрес із мертвих і з темряви безвиході й розпачу освітив людству шлях спасіння в життя вічне. Божественне світло розітнуло зловісну завісу первородного гріха, давши кожному надію на подолання власної немочі, зневіри, на воскресіння для нового життя.

Ворота до нового життя Господом відкрито і Він, милостивий і людинолюбний, запрошує кожного: «Увійди в радість Господа свого!» Пам’ятаєте євангельську розповідь про те, як господар кликав гостей на званий обід, а вони не прийшли, знайшовши різні причини? Чи не так і більшість із нас обминає храм Божий – Церкву святу, поринаючи у буденні клопоти?

Але нам слід згадати, з якою радістю зустрів свого блудного сина батько, коли той, пройшовши тяжкі випробування життям, повернувся до отчого дому. Радості батька не було меж! Так і ми з вами, скільки б не блукали манівцями, але коли виходимо на прямий шлях, який дає нам тверду опору – віру в Бога, котра озброює нас найголовнішим знаряддям перемоги – покаянням, то радості на Небесах немає меж. В цьому й полягає наша Пасха – радіти разом із Господом поверненню з духовної смерті до духовного життя, щоб у цій радості, як у весільних шатах, увійти на бенкет небесного Жениха.

Та чи можемо ми сьогодні радіти, коли довкола страждання, кров, смерть і страшна руїна всього, що будувалося народом десятиліттями і, навіть, століттями? Чи можемо ми радіти, коли наше суспільство роз’їдає беззаконня, брехня та насильство, коли злиденність стала ледь не нормою життя мільйонів українців, коли нашу Батьківщину – одну з найбагатших держав, злочинці перетворили на злидарку? Чи можемо ми радіти?

Можемо, адже маємо непереможний дух і основа його – любов до Батьківщини, яка кличе нас до самопожертви в ім’я її волі і державної незалежності, бо Христос сказав: «Я прийшов зробити вас вільними!» Тільки у свободі воскресне Україна! І цю можливість нам дає воскреслий Христос, Який людське страждання перетворює на радість у Господі, бо велич Його жертовного подвигу присутня в кожному стражданні, у кожній гіркій сльозі й краплі пролитої крові, адже Він перший пролив Свою кров за друзів Своїх, тобто нас із вами. А воскреснувши, Він і нас увів у Своє воскресіння, даруючи нам радість життя. Тому ми з таким натхненням сьогодні виголошуємо: «Христос воскрес!» У цьому переконанні невичерпне джерело нашої надії на переміни в нашому суспільстві і, перш за все, в середині нас самих силою Воскреслого.

Пасха Господня відкриває нам правду життя, яка полягає в тому, що коли людина хоче пізнати справжню мету життя, то вона повинна жити ради чогось вищого. А це вище – Царство Боже, яке ми повинні осягати, вийшовши на шлях спасіння! В час цієї ходи кожен із нас чує голос Спасителя: «Я є шлях, і істина, і життя» (Ін., 14:6) і йде за Ним – джерелом радості й натхнення: «І чують голос Мій і йдуть за Мною!» (Ін., 10:27).

Дорогі мої! Наша держава ще не досягла повноти державної досконалості, ще бурхливі хвилі  сумнівів і протиріч хитають її корабель, кидаючи зі сторони в сторону, погрожуючи розбити об скелі розчарування й безсилля. Сьогодні ми відчуваємо велику тривогу за відроджену нашу українську державу, за майбутнє багатостраждального народу, часткою якого є кожен із нас. Але як і в часи Майдану силу духу нам дала всенародна безперестанна молитва, так і нині молімося всі разом до Господа, щоб Його милість щедро пролилася благословенням нашого народу в боротьбі з силами зла за гідність і утвердження справедливості, щоб ми усвідомили відповідальність за майбутнє українського народу і його держави. Христос переміг смерть і зло, вселивши в серця всіх поколінь людства надію на перемогу, тож і слова апостола Павла нехай стануть для нас міцною опорою: «Коли Бог за нас, то хто проти нас!» (Рим., 31-32).

Згадаймо заклик Ісуса Христа: «Увійдіть у радість Господа свого!» Тож готуємо себе до того, щоб увійти в радість Господа, відгукнувшись на Його запрошення, гартуємо свої душі вірою і покаянням, щоб, пройшовши вогонь очищення, відповісти: «Ти Господь мій і Бог мій!»

Дорогі мої! Обіймаю вас усіх пасхальною радістю, щиро вітаючи із світлим святом Воскресіння Христового – вершиною усіх свят! Нехай пасхальна радість сколихне ваші серця, вселяючи надію й даючи духовну силу витримувати ті життєві випробування, які постають перед кожним. Нехай пасхальне сяйво воскреслого Христа освітить кожне серце, кожну душу, наповнивши божественним миром. Мир вам! Радіймо й веселімося, бо Христос воістину воскрес!

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Високопреосвященний АФАНАСІЙ, архієпископ
Харківський і Полтавський

Православної Церкви України
Пасха Христова
року Божого 2019

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here