Будувати власне життя на міцній основі

«Слухаючи Боже Слово, читане з Євангелії на богослужіннях, чи читане вдома під час духовної розради, ми повинні розмислювати над тим, про що говорить нам Господь, бо то безцінна наука життя. І сьогоднішня розповідь із Євангелії тому підтвердження. Який же висновок ми можемо зробити з цієї розповіді? А те, що коли нас перемагає зло, входячи в нашу душу гріхом, а відповідно і в тіло недугою, то лише Бог має силу позбавити нас від тієї біди», – архієпископ Афанасій (Шкурупій).

10 грудня 2017 року, 27-ої Неділі після П’ятидесятниці, високопреосвященний Афанасій, архієпископ Харківський і Полтавський, керуючий Черкаською і Кіровоградською єпархією, звершив Божественну літургію в Свято-Вознесенському храмі. Спільно з владикою служив ігумен Антоній (Бондарець), секретар Консисторії.

«Він чекає від нас усвідомлення причини, з-за якої ми опинилися не просто в обмеженні життєвих можливостей через ту чи іншу втрату здоров’я,  або втрапили в складну, а іноді й небезпечну ситуацію. І тут для нас важливим є не чекати, доки Господь зверне на нас увагу, а самим робити перші кроки назустріч Богу. Але часто так буває, що з ласки Божої Він Сам перший робить такий крок назустріч стражденній людині, й тоді відбувається те, що ми називаємо чудом. Саме чудо зцілення й сталося в синагозі, коли Господь, побачивши скорчену жінку, яка мучилася цією недугою цілих 18 років, покликав її до Себе, поклав на неї руки і тієї ж миті вона випросталася і стала славити Бога. Тобто, ми бачимо оздоровлення і тілесне, і духовне», – зазначив владика Афанасій у своєму слові до вірян.

За словами архієрея, щоб таке зцілення душі й тіла відбулося, людині треба ставитися до всього, що стається з нею і з тими, хто її оточує, як до волі Божої, яка проявляється в кожному по своєму, залежно від планів Божих на цю людину. «Всі ми один для одного – випробування в цьому житті, завдяки яким Бог і визначає подальшу долю душі у вічності. Але людина здебільшого зводить свої стосунки з Богом до тілесного, тимчасового. І так виходить, що людина будує своє життя на нетривкій основі й тому отримує в підсумку свого життя за словами Господа: «Кожний, хто слухає ці Мої слова й не виконує їх, подібний до необачного чоловіка, що збудував свій дім на піску. Полилася злива, розлилися ріки, подули вітри й ударили на той дім, і він повалився, і руїна його була велика” (Мт., 7:26-27), – наголосив владика Афанасій.

Архієрей закликав вірян покладати всі свої надії на Бога, довіритися Божій волі й будувати дім свого життя на твердій основі, якою є віра в Бога і Його заповіти. Христос дуже зрозуміло сказав: «Хто слухає Моє слово і вірує в Того, хто послав Мене, має життя вічне» (Ін., 5:24). Тому, хто слухається науки Божої і йде на Його поклик, а не перебуває під пануванням власної волі, той досягає своєї мети».

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here