Різдвяне послання Високопреосвященного АФАНАСІЯ, архієпископа Харківського і Полтавського, керуючого Черкаською і Кіровоградською єпархією

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
Високопреосвященного АФАНАСІЯ,
архієпископа Харківського і Полтавського,
керуючого Черкаською і Кіровоградською єпархією
священству, чернецтву і вірним Харківсько-Полтавської
 
та Черкаської і Кіровоградської єпархій
 
Української Автокефальної Православної Церкви
та всім православним християнам

Дорогі брати і сестри!

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

Сьогодні увесь Всесвіт радіє з того, що у Віфлеємі народився Спаситель світу – Христос Бог наш. Всі ми радіємо з цієї найбільшої події в історії людства, бо Творець не кинув нас на розтерзання дияволу, а послав нам Сина Свого Ісуса, аби Він прийняв на Себе нашу долю і поніс її шляхом спасіння у життя вічне. Він прийшов, щоб стати нашим Визволителем із мороку гріха й безпросвітку відчаю. Ця подія вкотре змушує нас зануритися в тисячоліття української історії, яка пов’язана з Христовою православною вірою і постійною боротьбою за утвердження свого права вільно жити під Сонцем Правди – омофором Господа нашого Ісуса Христа.

Сьогодні з подячною молитвою ми звертаємося до Всевишнього Бога, щоб Він допоміг нам долати труднощі, що випадають на нашу долю, зміцнив наш дух, непохитність у вірі, дав сили вистояти перед спокусами зла та гріхами цього світу. На рідній землі ллється українська кров, ворог забирає життя кращих синів Вітчизни, плюндрує землю і всі надбання українського народу, намагаючись вселити в наші серця страх і невпевненість перед майбутнім. Але страшніший ворог – гординя й самолюбство, звив своє зміїне гніздо всередині нас самих і змушує робити вчинки, здатні зруйнувати як долю кожного з нас, так і долю нашої неньки України, яка в тяжких муках народжується як держава. Все нахабніше намагаються нас розсварити, посіяти, як то було і в попередні часи, згубне насіння розбрату, втягуючи в цю кампанію Церкви, намагаючись зробити їх заручниками своєї політики.

Для нашої Української Автокефальної Православної Церкви знову настали тяжкі часи, бо й нині актуально звучать слова святого Іоанна Златоуста, – «біснується Іродіада», тобто світське й політичне втручається в божественне – в життя нашої Церкви. Але для нас це є свідченням того, що УАПЦ є Церквою правдивою, не державною, не якоюсь інституцією з невизначеними духовними й організаційними критеріями, а справжньою Христовою Церквою, яка несе людям Боже слово євангельської науки життя, обминаючи політичні та провладні схеми, що їх постійно плете схиблене мислення цього світу. Уникаючи плетива політиканства і сьогоденних меркантильних конструкцій, що їх вибудовують сильні світу цього заради задоволення власних амбіцій, ми таким чином торуємо правдивий шлях християнина, а він завжди тернистий і тяжкий.

Звертаючи сьогодні свої молитви до Отця Небесного, ми просимо зглянутися на молитву Сина Його, Господа нашого Ісуса Христа: «Отче Святий, збережи їх в ім’я Твоє, тих, кого Ти дав Мені, щоб вони були єдине, як і Ми» (Ін., 17:11). Нам як ніколи треба тримати єдність Української Автокефальної Православної Церкви перед лицем тих викликів, що їх підсовують сили зла, котрі заповзялися знищити істинну українську народну Церкву. Безвідповідальність у прийнятті рішень, надумана своя «правда», що нав’язується багатьом, коли забувають просту істину, що правда тільки в Бога: «Правда Твоя – правда вічна, і закон Твій – істина» (Пс., 118:142), таким чином піддаючи небезпеці не тільки власні душу й життя, а й усе суспільство. Але в нас є Христос, є Його Різдво, є Свята Церква-Мати, яка в Божественній літургії містично єднає нас із Богом через причастя Його Тіла і Крові, наповнюючи наше життя смислом.

Дорогі брати і сестри! Новий 2017 рік буде для нас непростим, а, можливо, й складнішим для кожного з нас і нашої Церкви в цілому. Але за Промислом Божим саме в складні часи український народ виявляє духовний підйом і силу духу, припадаючи до життєдайного джерела Божої благодаті. Від щирого серця бажаю вам душевного миру, мужності й радості в Господі, щоб кожен із вас відчув у своєму серці зустріч із народженим Христом Спасителем, і завжди пам’ятав, що Бог прийшов у світ, щоб ми стали дітьми Божими.

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

Високопреосвященний АФАНАСІЙ,
архієпископ Харківський і Полтавський УАПЦ
Різдво Христове
2016/2017 р.р.
м. Харків – м. Полтава

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here