Хата-музей патріарха Мстислава увійшла до нового туристичного маршруту

0
251

22 січня 2019 року з нагоди 140-річчя з дня народження Симона Петлюри  та 100-річчя Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки у Полтаві презентували інформаційно –просвітницький тур «Полтавський період Симона Петлюри».  Презентація відбулася в рамках Обласної програми туризму і курортів на 2019 рік Департаментом культури і туризму ОДА. Під час туру презентували п’ять QR –кодів , які містять інформацію про життя та діяльність Симона Петлюри. На першу екскурсію запросили представників вищих навчальних закладів, структурних підрозділів у сфері туризму, громадськість, туристичні фірми та екскурсоводи.

До туру увійшли п’ять локацій пов’язаних з життям відомого Українця. Одна із них – хата-музей першого патріарха Української Автокефальної Православної Церкви Мстислава Скрипника. Екскурсію біля музею для учасників туристичного маршруту  провів голова  відділу зв’язків із громадскістю та змі Харківсько-Полтавської єпархії ПЦУ (УАПЦ)протоієрей Олександр Горай. Розповівши про більш ніж двохсотлітню будівлю музею, в якій народився Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Мстислав, о. Олександр зокрема зазначив:

“У 60-і роки Патріарх Мстислав, очоливши українську церкву в діаспорі, двічі зустрічався з Вселенським Патріархом. Він розпочав процес визнання української церкви ще тоді, коли про церкву на теренах України і розмовляти було заборонено. 90-літнім дідусем, повертаючись у Полтаву, він передає нам прапор боротьби за українську церкву, утворюючи тут Українську Автокефальну Православну Церкву. Зараз його мрія здійснилась – Україна отримала Томос”, – говорить протоієрей Олександр Гарай.

Нині будівля музею знаходиться в аварійному стані.   Харківсько-Полтавська єпархії ПЦУ (УАПЦ)   проводить роботи по реконструкції будівлі, звертаючись до всіх небайдужих із проханням про допомогу у цій непростій справі.

фото: http://np.pl.ua/2019/01/pro-zhyttia-symona-petliury-u-poltavi-mozhna-diznatys-za-qr-kodamy-foto/ 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here