РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

Високопреосвященного АФАНАСІЯ,
Архієпископа Харківського і Полтавського,
священству, чернецтву та всім вірним
Харківсько-Полтавської єпархії
Православної Церкви України

Христос народжується!

Так вже склалося в житті нашої України, що 2023 рік починається без великої радості як, власне, й рік, що проминув. Одвічний наш ворог – Московщина, вкотре в нашій історії прийшла великою війною з метою поневолення нашого вільнолюбного народу.  Ллється кров, гинуть люди, знищуються здобутки людської праці. Але якщо будь-яку річ можна відновити й зробити ще кращою, то ні покаліченого молодого тіла вже не повернеш до його здорового начала й до активного життя в суспільстві, ні вбитого не піднімеш із могили.

Немає й відчуття торжества, а є відчуття небезпеки, тривога стискає серце, а здивування: «Чому так?», уїдливо порпається у свідомості.

Але – гинуть герої, захищаючи Батьківщину, народ напружується з усіх сил, допомагаючи захисникам боронити рідну землю від російського хижака та внутрішнього ворога, навіть маленькі діти кладуть рученята на сердечка і співають гімн рідної України, а переважна більшість молоді заявляє, що горді своїм українством. Тому є від чого торжествувати! Народжується нова Україна, оновлюється український народ, народжується українська нація, будується Держава і вже цієї радості у нас, українців, не відніме ніхто, бо сказав Христос: «Я з вами в усі дні».

Тому ні відчаю, ні маловір’я, ні розпачу не повинно бути, бо прийде Різдво Христове і Спаситель Своїм народженням утвердить нас у найголовнішій ідеї, яка не покидає нас впродовж багатьох століть, – ми переможемо, збудуємо Велику Україну і гідне для кожного її громадянина життя. За цю ідею пролито ріки крові, за цю ідею покладено мільйони життів, за цю ідею заплачено долями десятків поколінь.

Ми, дорогі мої українці, люди Божі, не повинні нічого боятися, бо ми підійшли до тієї межі, за якою вже немає вороття. Тому переступити її – означає смерть для всього народу, для Вітчизни. Треба бути безстрашними, як більшість захисників України нашої. Безстрашними в усьому – в боротьбі за волю України, в боротьбі за краще життя, за гідне майбутнє нашої багатостраждальної нації. А майбутнє в наших руках. Тільки в наших руках і більше нічиїх!

Ми боїмося втратити роботу, заробітну плату, своє майно, своє становище, своє здоров’я, життя і ще багато чого іншого проминущого. Але боятися треба найсуттєвішого – втрати своєї Батьківщини України, бо то найбільше нещастя, біда, історична трагедія.

Та вона не станеться вже ніколи, бо Христос нас не покинув. Спаситель не покинув нас минулого року, не покине й нинішнього, лиш би ми не відступилися від Нього. Він – Найсильніший, Він – Найдобріший, Він у нашому житті завжди. Коли ми з Ним, то ми не можемо бути переможеними ні ворогами зовнішніми, ні ворогами внутрішніми, бо ми – Христові, а Він – світ переміг!

Сьогодні, що б не відбувалося у ворожому світі, що нас оточує, важливо пам’ятати, що Господь із нами, що Він народився і став кожному найближчим, найріднішим, тому треба відсторонитися від земних проблем і навернутися до Нього всім своїм серцем, всіма почуттями, з’єднати свою любов із Його любов’ю, адже той, хто приймає в свою душу Бога, отримує всю повноту життя, відчуває радість свободи. А коли з нами Сам Бог, то хто проти нас?

Святкуючи Різдво Христове, молитимемося, щоб Дух Божественної любові торкнувся серця кожного із нас: і тих, хто на передньому краї захисту Батьківщини від російського загарбника, і тих, хто на мирній землі робить усе можливе для перемоги над ним. Нехай наші серця будуть готові прийняти Богонемовля Христа, як прийняли Його ясла у Віфлеємській печері, і наповнюються дорогоцінними дарами любові й вірності, які ми готові Йому принести.

Подякуємо ж Господу за те, що Він завжди з Нами, що під Його покровом ми долаємо ворога в самих собі, й ворога, що вторгся на нашу землю, щоб захопити її силою зброї. З Господом ми непереможні!

Закликаю вас у цей тяжкий для нашої Батьківщини час – час битви за волю й незалежність, утверджувати єдність поміж нами, плекати у своїх серцях любов до Бога й ближнього! Тож нехай береже всіх вас Христос Спаситель і в дні Свого Різдва, і в усі дні й години вашого життя, яке Він утвердив Божою благодаттю. Будемо славити Його, бо Він прийшов у наше життя, перебуває в ньому й веде нас до спасіння в радощах і в печалях. Прилучимося ж усі разом до радості Божої!

Щиросердно вітаючи всіх із Різдвом Христовим і Новоліттям, закликаю на вас Боже благословення і бажаю всім якнайшвидшої перемоги над російським загарбником. Нехай Бог миру освятить вас у всій повноті Духа Святого, щоб і дух, і душа, і тіло збереглися в цілості й непорочності до пришестя Господа нашого Ісуса Христа! (1 Фес, 5:23). Нехай із новонародженим Сином Божим відродиться сильна й непереможна наша благословенна Батьківщина Україна.

З Різдвом Христовим і Новоліттям!

Христос народився! Славімо Його!

У Христовій любові
Високопреосвящений  + Афанасій,
Архієпископ Харківський і Полтавський ПЦУ

Різдво Христове 2022/2023 р.р.
м. Харків – м. Полтава

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here