Як ставити свічки й молитися

0
2690

Багато з-поміж нас, не знаючи, як себе поводити в церві, не маючи навіть уяви про церковні правила, бояться ходити до храму. Але боятися не варто. Навпаки, потрібно прийти до церкви і розпитати чи священика, чи когось із кліру або тих віруючих, які постійно відвідують богослужіння, що і як слід робити. Наприклад, як і за що ставити свічки. В храмі свічки ставляться здебільшого за здоров’я живих та упокій померлих. За здоров’я свічки ставляться на будь-який підсвічник, окрім тих, що стоять на “панахидному” столику і призначені для свічок за упокій. Але є храми, в яких “панахидний” столик відсутній і свічки за здоров’я й за упокій ставляться на будь-який підсвічник, адже головне – молитва:

“Спаси, Господи, і помилуй отця мого духовного (ім’я), батьків моїх (ім’я), родичів і благодійників і всіх православних християн”.

В цій молитві ми не згадуємо свого імені, але “моліться за інших і вам воздасться” – так коротко можна охарактеризувати висловлювання святих отців Церкви всіх часів. Це ж стосується і недоброзичливців та ворогів ваших. “Моліться за тих, хто ображає вас і хто переслідує вас”, – сказав Ісус Христос (Мт., 5:44).

Не забувайте молитися своєму святому покровителю:

“Моли Бога за мене, святий угоднику Божий (ім’я святого), бо я щиро до тебе звертаюся, скорого помічника й молитвеника за душу мою”.

Ангелу Охоронителю: “Ангеле Божий, охоронителю мій святий, на збереження мені від Бога з неба приставлений, щиро молю тебе: ти нині просвітли мене і від усякого зла вбережи, на добре життя настанови і на спасенну дорогу спрямуй. Амінь”.

Молитов за здоров’я багато і вони є в усіх православних молитовниках.

Для поминання померлих у храмах влаштовуються панахидні столи. Такий стіл ви одразу впізнаєте по прямокутному підсвічнику, на якому встановлено Розп’яття. Якщо ви принесли щось із продуктів, щоб служителі церкви разом із вами пом’янули молитвою ваших рідних і близьких, покладіть їх у корзинки, якщо вони стоять поряд, чи викладіть на стіл.

Зараніше визначтесь, скільки свічок будете ставити. Тут важко щось порадити. Можна поставити одну свічку за всіх, кого поминаєте, а можна за кожного окремо.

Перш ніж поставити свічку, перехрестіться з поклоном. Запаліть свою свічку об ту, що горить поряд, оплавте її низ і поставте в гніздо підсвічника. Вона повинна стояти прямо і не падати. Якщо не вдалося за першим разом, то оплавте її низ ще раз і знову поставте в гніздо…

Щоб відсторонитися від земного, подивіться деякий час на вогник свічки, заспокойтеся, забудьте про все світське і прочитайте молитву подумки чи пошепки. Якщо не знаєте напам’ять, то з листочка.

“Упокой, Господи, душі рабів Твоїх (імена) і всіх спочилих родичів моїх і благодійників моїх, і прости їхні гріхи вільні й невільні, і даруй їм Царство Небесне”.

Прочитавши молитву, побудьте поряд із тими, за кого молились. Згадайте їхні обличчя, голос… Не соромтеся сліз, якщо вони з’явилися. Перш ніж відійти, перехрестіться і поклоніться.

Може трапитися й так, що тільки-но запалену вами свічку з якоїсь причини загасив служитель церкви чи з необережності хтось із присутніх. Не лайтесь не лише вголос, але й у душі. Ваша пожертва вже прийнята Всевидячим і Всезнаючим Господом. А роздратуванням ви лише нашкодите тим, за кого ставили свічки, та й собі теж.

Коли йде Богослужіння і через велику кількість людей ви не можете пройти, то не слід протискуватися до панахидного столу. Ви будете заважати тим, хто молиться. Передайте свічки і продукти, попросивши, щоб поставили “за упокій”.

Буває, особливо у вихідні та святкові дні, що всі гнізда в підсвічнику зайняті. В такому випадку покладіть свої свічки в спеціальну коробочку (або й на підсвічник). Свічки, принесені в пожертву, будуть обов’язково спалені. За цим слідкують служителі. Але, поклавши чи передавши свічки, не забудьте помолитися. Головне – молитва. Прочитана від душі, вона дійде до Господа і буде прийнята Ним належним чином.

Єпископ Павло

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here